Basic info about Science Film Festival
Kontakt
Mapa stránky
RSS
  • Domov
  • Aktuality
  • Fotogaléria
  • GDPR
  • Archív
Nachádzate sa tu: FVF > Aktuality > Bezpečné a chutné potraviny

Bezpečné a chutné potraviny

Pozrite si vedecko-populárny dokument z cyklu Spektrum vedy s názvom  Bezpečné a chutné potraviny, ktorého garantom je doc. Ing. Peter Siekel, PhD., generálny riaditeľ Národného poľnohospodárskeho a potravinárskeho centra, Výskumný ústav potravinársky – NPPC v Bratislave. Spektrum vedy je cyklus televíznych dokumentov o práci a úspechoch slovenských vedcov.  

 


Zdravo jesť a najmä vedieť čo jeme je hlavným motívom dokumentu o bezpečných a kvalitných potravinách. Divákov zavedie do výskumných laboratórií, kde sa modernými molekulárno-biologickými metódami odhaľujú  a identifikujú možné baktérie, či alergény v potravinách, analyzujú kontaminované potraviny, z ktorých   v minulosti vypukli aj nebezpečné epidémie,  a ktorými sa pravidelne kontroluje hygiena a dodržiavanie bezpečnostných predpisov v potravinárskych výrobných prevádzkach. V dôsledku často nevhodného spôsobu produkcie, spracovania, alebo neskoršieho skladovania a konzumácie môžu vznikať v potravinách rôzne druhy procesných, chemických, či biologických kontaminantov, ktoré pokiaľ nie sú odborným spôsobom a včas podchytené, môžu predstavovať vysoké zdravotné riziko pre zdravie populácie. Doteraz bežne používané mikrobiologické metódy na to už nestačia.  Dokument priblíži špičkový výskum v oblasti potravinárstva a nové pokročilé metódy, ktoré vyvinuli a zaviedli do praxe vedci z Výskumného ústavu potravinárskeho v spolupráci s partnerskými organizáciami v krajinách EÚ.

 

 

Tlačiť

Rýchle odkazy



Veda na dosah

Ako spolu komunikujú mozog a tráviaci systém
V tráviacom trakte je zhruba rovnaký počet nervových buniek ako v mozgu. Dokonca navzájom komunikujú prostredníctvom podobných molekúl. Prečo je to dobré?
ďaľšie...
21.01.2021
Prinesie pokuta 135 tisíc eur za znečisťovanie rieky Slatina prelom?
Rekordnú pokutu udelila Slovenská inšpekcia životného prostredia (SIŽP) mliekarni Koliba. Ako ju vníma Tomáš Derka, špecialista na ekológiu vodných tokov?
ďaľšie...
21.01.2021
Lifbee Academy: Nezmeškaj finálne vyhodnotenie inovátorských projektov
Podujatie sa uskutoční online 21. 1. 2021 o 18.00.
ďaľšie...
20.01.2021