Bezpečné a chutné potraviny
Pozrite si vedecko-populárny dokument z cyklu Spektrum vedy s názvom Bezpečné a chutné potraviny, ktorého garantom je doc. Ing. Peter Siekel, PhD., generálny riaditeľ Národného poľnohospodárskeho a potravinárskeho centra, Výskumný ústav potravinársky – NPPC v Bratislave. Spektrum vedy je cyklus televíznych dokumentov o práci a úspechoch slovenských vedcov.
Zdravo jesť a najmä vedieť čo jeme je hlavným motívom dokumentu o bezpečných a kvalitných potravinách. Divákov zavedie do výskumných laboratórií, kde sa modernými molekulárno-biologickými metódami odhaľujú a identifikujú možné baktérie, či alergény v potravinách, analyzujú kontaminované potraviny, z ktorých v minulosti vypukli aj nebezpečné epidémie, a ktorými sa pravidelne kontroluje hygiena a dodržiavanie bezpečnostných predpisov v potravinárskych výrobných prevádzkach. V dôsledku často nevhodného spôsobu produkcie, spracovania, alebo neskoršieho skladovania a konzumácie môžu vznikať v potravinách rôzne druhy procesných, chemických, či biologických kontaminantov, ktoré pokiaľ nie sú odborným spôsobom a včas podchytené, môžu predstavovať vysoké zdravotné riziko pre zdravie populácie. Doteraz bežne používané mikrobiologické metódy na to už nestačia. Dokument priblíži špičkový výskum v oblasti potravinárstva a nové pokročilé metódy, ktoré vyvinuli a zaviedli do praxe vedci z Výskumného ústavu potravinárskeho v spolupráci s partnerskými organizáciami v krajinách EÚ.